Branche De Reclame Code Commissie adviseert (vrijblijvend) de gemeente Amsterdam om niet meer te claimen dat de ja/ja sticker 6.000 bomen zou besparen. Amsterdam deed dat wel in een brief aan alle inwoners over de invoering van het ja/ja systeem, maar die claim is ‘te absoluut en onvoldoende onderbouwd’.

Uit het persbericht
Dat heeft de Reclame Code Commissie bepaald na een klacht van een inwoner van Amsterdam. Volgens de Commissie is het bomen-verhaal in strijd met de Milieu Reclame Code. De organisatie van grafische bedrijven KVGO en Papierenkarton.nl zijn ingenomen met die uitspraak. KVGO-directeur Fons Bakkes: “In feite haalt de reclame-waakhond hiermee één van de belangrijkste argumenten onderuit om in Amsterdam de ja/ja sticker voor folders in te voeren en het bestaande systeem met oud papier overboord te gooien.”

Directeur Erik Timmermans van Papierenkarton.nl ‘’Dat bomen verhaal duikt steeds weer op maar is nergens op gebaseerd. Integendeel, papier is één van de meest duurzame producten die er bestaat. De RCC wijst er zelf op dat het overgrote deel wordt hergebruikt. Daar zijn we als sector trots op.”

Reclame Code Commissie
De gemeente Amsterdam nam het ‘bomen-verhaal’ op in een brief aan de bewoners over de invoering van de ja/ja sticker per 1 januari jongstleden. Amsterdam stelt daarin dat per huishouden gemiddeld 34 kilo papier per huishouden per jaar bespaard kan worden. “Omgerekend voor de hele stad zijn dat zo’n 6.000 bomen’’. Volgens de Reclame Code Commissie was die tekst ‘onmiskenbaar bedoeld om zoveel mogelijk bewoners over te halen om dit beleid te steunen door bijvoorbeeld geen sticker, een Nee/Ja sticker of een Nee/Nee sticker op de brievenbus te plakken.’ Omdat dat meer is dan feitelijke informatie, gaat het om reclame in de zin van de Milieu Reclame Code, aldus de RCC.

Beweringen weersproken
In de ingediende klacht worden de beweringen van de gemeente Amsterdam nadrukkelijk weersproken. In de eerste plaats wordt een deel van de folders nu vervangen door huis-aan-huis kranten waardoor minder papier bespaard wordt. Folders worden bovendien voor 86 procent gedrukt op gerecyled papier. De gemeente Amsterdam spreekt in haar weerwoord wat betreft de bomen over ‘aannames’. Die aannames zijn in het verweerschrift van de gemeente echter niet nader toegelicht, concludeert de Reclame Code Commissie. Daarom vindt de Reclame Code Commissie dat Amsterdam met dat bomenverhaal in de fout zit.

Lees hier de volledige uitspraak

bron: KVGO / Papier en Karton

bron: Graficus