Daar ze nu in Amsterdam alleen nee-nee- en ja-nee-stickers hebben, krijgen de Amsterdammers vanaf 1 januari 2018 alleen folders indien ze een ja/ja-sticker plakken.

Uitspraak rechtszaak JA/JA-sticker Amsterdam

 

Vandaag heeft de rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan in de bodemprocedure, aangespannen door brancheorganisaties MailDB en KVGO, tegen de invoering van de JA/JA-sticker in de gemeente Amsterdam. De rechter heeft de vorderingen van MailDB en KVGO afgewezen. Daarom overwegen de brancheorganisaties om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

De dagende partijen hebben voor de rechtbank betoogd dat het door Amsterdam beoogde systeem grote economische schade zou toebrengen aan de middenstand, de producenten van reclamedrukwerk en de verspreiders daarvan. Aan de andere kant heeft een opt-in systeem geen voordelen voor het milieu. Eerder nadelen. Partijen betoogden ook dat het bestaande systeem met de NEE/JA- en NEE/NEE-sticker uitstekend werkt. Die argumenten heeft de rechtbank als niet relevant terzijde geschoven.

Gevolgen Amsterdam

De gemeente Amsterdam is voornemens om per 1 januari 2018 een JA/JA-sticker in te voeren. Dit betekent dat in de gemeente Amsterdam het huidige systeem voor ongeadresseerd reclamedrukwerk wordt omgezet in een opt-in systeem. Huishoudens in de gemeente Amsterdam dienen dan een JA/JA-sticker te plakken om folders te (blijven) ontvangen.

JA-sticker campagne Amsterdam

Samen met de branchevereniging hebben wij voorbereidingsmaatregelen getroffen om te komen tot een zo snel mogelijke uitrol van de JA-stickers in Amsterdam. Wij willen de consumenten in Amsterdam zo snel mogelijk in staat stellen om aan te geven dat zij ongeadresseerde folders willen (blijven) ontvangen. Wij starten dan ook vandaag met de campagne: Zet je brievenbus op groen!

Via verschillende media en middelen zetten wij in deze campagne de Amsterdammers actief aan om de JA-sticker te gaan plakken. Komende weken delen wij onder andere de JA-sticker uit bij retailers en sturen deze mee met huis-aan-huis verspreidingen in Amsterdam.

Campagnewebsite

Vandaag is ook de website www.zetjebrievenbusopgroen.nl gelanceerd. Op deze website wordt toegelicht wat de beleidswijziging in Amsterdam precies inhoudt, worden veelgestelde vragen beantwoord en via deze website kunnen de JA-stickers worden besteld.

Hoger beroep

Met deze uitspraak zijn de brancheorganisaties het niet eens. “De rechtbank heeft te weinig oog gehad voor de solide argumenten van de partijen”, aldus een teleurgestelde advocaat Tom Barkhuiysen. “De motivering is niet overtuigend.”

Omdat de belangen die op het spel staan ‘heel groot zijn’, gaan de brancheorganisaties ‘hoogstwaarschijnlijk’ in beroep tegen de uitspraak, aldus Barkhuiysen. “Dat overwegen we zeer serieus, maar er moet nog een formeel besluit over genomen worden.”

Ook bij drukkerij-belangenbehartiger Kvgo grote teleurstelling. Wat de gevolgen voor de branche precies zijn, is overigens nog maar de vraag, laat woordvoerder Wolfgang Gielissen weten. Sommige bedrijven zullen er waarschijnlijk zelfs van profiteren, denkt hij. “Veel van die advertenties worden mogelijk nu in de gratis huis-aan-huisbladen geplaatst, die dan dikker zullen worden.”